onsdag 14 augusti 2013


Denguefeber
är endemisk i Thailand liksom i övriga asiatiska länder. De myggor som på olika sätt sprider febern har påträffats under en längre tid i Thailand och närliggande områden. Dessa myggarter lever i tropiska och subtropiska förhållanden och trivs i princip i allehanda mikromiljöer: på landsbygden, i djungeln, i städer, inom- och utomhus. Enligt det thailändska hälsoministeriet har man sedan 1997-1998 med ett par års mellanrum kunnat märka en ökning av denguefeberfall. Det senaste året registrerades tiotusentals fall av denguefeber i Thailand. Flest smittfall inträffar under regnperioden, som i stora delar av Thailand pågår mellan maj och oktober. I Thailandsbukten är emellertid regnperioden normalt något förskjuten och pågår framförallt mellan september och december.

Enligt Thailands hälsoministerium och andra experter finns det ingen orsak till överdriven oro på grund av denguefebern. Eftersom sjukdomen är endemisk måste man lära sig att leva med risken och skydda sig mot myggorna, som sprider febern.

För att undvika sjukdomar som sprids av myggor, i synnerhet denguefeber och malaria, är det skäl att skydda sig mot myggstick genom att använda ljusa kläder med långa ärmar och ben, samt myggmedel. Om sjukdomssymptom uppträder bör i synnerhet barn och äldre personer söka vård utan dröjsmål. De lindrigaste formerna av denguefeber är inte livshotande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar