söndag 15 september 2013

Snart åker vi till Chilepepparns land





Chilepepparns Richterskala
Chilepepparns styrka mäts i Scovillegrader (SG). Apotekaren Wilbur Scoville uppfann mätmetoden som till en början var ett smaktest, i dag används vetenskaplig vätskekromatografi.
Styrkan fås fram genom att capsaicinet i chilepepparen separeras, mäts och sedan omvandlas till Scovillegrader. Paprika har 0 SG, jalapeno 5000-10000, kajenpeppar 50000 SG. Habanero utklassar de andra med omkring 300 000 SG men hetast är den Indiska Bhut Jolokia med drygt 1 miljon SG. Rent capsaicin har 16 miljoner SG.


Heta tillbehör
Jalapeno och liknande färska frukter kan fyllas och serveras som tillbehör. Skär av stjälkfästet och använd en potatisskalare eller smal kniv för att ta ut kärnhuset. Fyll jalapenos med riven ost, pensla med olja och grilla, avsluta med att strö på salt.

Chile eller Chili?
Hur stavas det egentligen? Ursprunget är aztekerna älskade krydda chill (röd). Den förändrades av spanskan till chile i Mexiko, Guatemala, Belize och sydvästra USA.
I den övriga engelstalande världen heter det chile, chilli, chillie och chile pepper.
Men här börjar förvirringen, chili är staten Texas officiella maträtt. Med chile avses frukten, grönsaken och kryddan, till skillnad från chili som alltså är maträtten. Nationalencyklopedin stavar det chile medan Svenska Akademiens Ordlista stavar det chili. Svensk kulturväxtdatabas kallar det chilepeppar, under svenska namn. Chilepepparkungen Jonas Borssén kallar allt för chile.
Ja, kärt barn har många namn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar